Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hilversum, 23 mei: PO dag uitvaartbranche

mei 23, 2023 @ 09:30 - 16:30

€189,00

Vakdocent

Vakdocent dr. F.R.W. (Frank) van de Goot heeft als (klinisch en forensisch) patholoog met een ruime ervaring op een veelheid van gebieden zoals obductie pathologie, klinische pathologie, neuro- en onco-pathologie, een grote reputatie opgebouwd in zowel binnen- als buitenland. Dr. Van de Goot heeft geparticipeerd in diverse geruchtmakende zaken met betrekking tot onderzoek naar doodsoorzaak en vermissingen. Ook geeft hij regelmatig lezingen, welke onder meer georganiseerd worden door het FDRB, en treedt hij op in radio- en tv-programma’s.

Het FDRB verricht als onafhankelijk forensisch onderzoeksbureau regelmatig onderzoek in (straf)zaken aangaande doodsoorzaak of letselinterpretatie. De lezingen en cursussen die het FDRB organiseert en welke door dr. Van de Goot worden gepresenteerd zijn branchegericht en hebben als doel bewustwording te creëren bij de diverse doelgroepen om zodoende kennis te vergroten en de zorg en betrokkenheid ten aanzien van het vak zelf, de overledenen en de nabestaanden uit te breiden.

Obductie in Uitvaartland

In de wetenschappelijke ontwikkelingen rondom de dood zijn vragen naar obductie afgenomen, maar daarentegen leeft het onderwerp juist meer.

Onbeantwoorde vragen kunnen nabestaanden hun leven lang bezig houden en een rouwproces ernstig verstoren. Desondanks is het zijn prominente plaats in het wetenschappelijk onderzoek binnen geneeskunde aan het kwijtraken, als het al niet zo ver is.

Obducties zijn voorbehouden aan justitie, alleen als er sprake is van verdenking van een misdrijf wordt een obductie verricht, zo is de gedachte vaak. Een geheel onterechte gedachte maar we logisch verklaarbaar.

Onderzoek naar doodsoorzaak en alles daaromtrent lijkt door het strafrecht te zijn toegeëigend, maar er is zoveel meer van belang om te weten hoe iemand is overleden, of waaraan.

Doodsoorzaak nummer 1 in Nederland: hartstilstand. Dat zal inderdaad best want waaraan overlijdt iemand uiteindelijk? Inderdaad, doordat het hart er mee is gestopt. Wanneer een schouwarts of een huisarts een verklaring van overlijden afgeeft met als doodsoorzaak ‘hartstilstand’ dan zal vrijwel iedereen dat aanvaarden wanneer er geen aanwijsbare/zichtbare andere doodsoorzaak is. Echter, van de buitenkant zíe je dat niet.

Als bij een op hogere leeftijd overleden persoon als doodsoorzaak ‘hartstilstand’ wordt opgegeven, dan zal vrijwel iedere nabestaande hier vrede mee kunnen hebben, althans genoegen nemen met die verklaring. Maar wanneer iemand op 36-jarige leeftijd plotseling overlijdt en diezelfde doodsoorzaak wordt opgegeven, dan heeft vrijwel geen enkele nabestaande daar vrede mee.

Toch accepteren we massaal -want de schouwarts of huisarts zal het toch wel weten- dat ‘we het daar mee moeten doen’. En zelfs als er wél twijfel is over de afgegeven doodsoorzaak vindt in de meeste gevallen geen obductie plaats omdat veel mensen onbekend zijn met de mogelijkheden en zij deze simpelweg nauwelijks aangereikt krijgen.

Pas sinds we recent zijn geconfronteerd met een pandemie en bijbehorende vaccinatierondes is bij ‘de gewone burger’ doorgedrongen dat er mogelijkheden zijn om te onderzoeken waaraan iemand is overleden en waarom het van belang is dat te weten te komen.

Echter, de route die moet worden bewandeld om dit in gang te zetten, überhaupt te weten te komen óf een obductie verricht kan worden, zo ja waar, kortom: wie het proces coördineert, is voor veel mensen nog onduidelijk.

Als uitvaartprofessional heeft u een belangrijke positie als het gaat om ondersteuning bij deze gang van zaken. Obductie kan namelijk altijd aangevraagd worden!
Oftewel: een nader onderzoek naar de doodsoorzaak voor ‘de gewone mens’ is zeker mogelijk, óók als het niet om een (vermoeden van) misdrijf gaat.

De onderwerpen

Tijdens de Permanente Ontwikkelingsdag passeren diverse onderwerpen de revu zodat u op meerdere gebieden kennis kunt opdoen die relevant is voor het vakgebied rondom sterven,
dood, afscheid en rouw.

De volgende onderwerpen zullen daarbij aan bod komen:

  • Algemene lijkschouw
  • Letselinterpretatie
  • Postmortale veranderingen aan een lichaam
  • Ontbinding
  • Infectiegevaar bij behandelen van overledenen
  • Verschillende typen/soorten lijken
  • Mogelijkheden met betrekking tot obductie
  • Thanatopraxie
  • Wet- en regelgeving

Voor wie?

Deze Permanente Ontwikkelingsdag is geschikt voor professionals die (gaan) werken in de uitvaartbranche en die hun kennis rondom (de mogelijkheden ten aanzien van) obductie willen vergroten en uitdiepen.

Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg | PE-punten

Deze Ontwikkelingsdag is geaccrediteerd bij het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) voor uitvaartbegeleiders die in het bezit zijn van het NaVU-diploma, voldoen aan de PE-eisen en werkzaam zijn bij een onderneming met het Keurmerk Uitvaartzorg. Door het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) zijn 18 PE-punten vastgesteld voor deze Ontwikkelingsdag.

Kosten en inschrijving

Deze Ontwikkelingsdag kost € 189,-, inclusief koffie/thee en lunchvoorzieningen.

Aanmeldingen ontvangen wij graag via het aanmeldformulier op deze website
of per e-mail o.v.v. uw naam,  uw contactgegevens, het aantal personen dat u aanmeldt,
en de datum en locatie van de lezing die u wilt bijwonen.

Na uw aanmelding ontvangt u per e-mail een bevestiging van deze aanmelding,
alsmede de factuur, de voorwaarden m.b.t. inschrijving en annulering en overige benodigde informatie.

Per accommodatie is een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar.
Bij het bereiken van het maximale aantal sluit de inschrijving voor die locatie.

Wij verwelkomen u graag!

Voor deze PO dag geldt een gelimiteerd aantal inschrijvingen.

Gegevens

Datum:
mei 23, 2023
Tijd:
09:30 - 16:30
Kosten:
€189,00

Locatie

Après la Vie Academie
Bosdrift 12
Hilversum, Noord-Holland 1215 AL Nederland
+ Google Maps

Registraties zijn gesloten voor dit evenement

FDRB
Verstuur via WhatsApp